וויינסברג, אוהיו

וויינסברג, אוהיו

שרווד אנדרסון

וויינסברג, אוהיו, שראה אור ב-,1919 הוא יצירת המופת של שרווד אנדרסון בה הצליח להשיג את המטרה אליה, לפי דעתו, חייב כל סופר לשאוף – לראות ולחוש את "כל פנימיותם של החיים". בעולם דמיוני מושלם, אבטיפוס של עיירה אמריקאית קטנה, הוא מגלה את היצרים החבויים ההופכים חיים רגילים לבלתי נשכחים.

נוכחותו המתמדת של הכתב הצעיר, ג'ורג' ווילארד, ותפאורה הרקע הקבועה של וויינסברג מאחדים את הפרקים והסיפורים של אנדרסון לרומן רב-עצמה. בכישרון טבעי מצליח אנדרסון לקבץ דוגמאות של מאבקים אנושיים נצחיים – פועל המתלבט אם לשאת את האשה שהרתה לו, עקרת בית אומללה המחפשת אהבה אצל רופא העיירה, מורה רווקה הנמשכת לאחד מתלמידיה – המייצרים ספר שהוא בעת ובעונה אחת גם מעניין וקריא מאוד וגם בעל משמעות עמוקה.

יצירה זו היוותה מקור השראה למייטב הסופרים האמריקאים – כמו פוקנר, המינגוויי (שמרבה לספר על אנדרסון בספרו חגיגה נודדת), ג'ון סטיינברג ואפילו על עמוס עוז המעיד על כך בספרו סיפור על אהבה וחושך(הוצאת כתר, 2005): "שרווד אנדרסון הוא שחילץ אותי מן המלכוד הזה. הוא 'שחרר לי את היד הכותבת'. כל חיי אודה לו על כך" (עמ' 544). "הספר הזה, הצנוע, עבר עלי כמו מהפכת-קופרניקוס הפוכה: קופרניקוס גילה שעולמנו כלל אינו מרכז כל היקום, כפי שחשבו עד ימיו, אלא רק כוכב-לכת בין שאר כוכבי-הלכת שבמערכת השמש. ואילו שרווד אנדרסון פקח את עיני לכתוב על מה שסביבי." (עמ' 547).

תרגום הספר: רחל פן

עיצוב העטיפה: עדה רוטנברג

וויינסברג, אוהיו - בעיתונות

השבוע צוין יום הולדתו של שרווד אנדרסון, מחברו של וויינסברג, אוהיו ויוצרו של "עולם שבו הבורות הפראית הי...

וויינסברג, אוהיו - ביקורות

"בלי רחמים, בלי הצטעצעות ובכנות שהדהימה אותי בכל פעם מחדש, מאיר אנדרסון בזרקור חד את המאוויים הכמוסים ביותר, את החלומות והתקוות האבודות של הדמויות. ספר חובה בעבודת תרגום נפלאה של רחל פן."

Read4Free

"'וויינסברג, אוהיו', עם שלל דמויותיו הגלמודות והעקרות, עוסק בתשוקה הבלתי אפשרית, האמריקאית כל כך, לחלום תמיד על עתיד טוב יותר."

לביקורת המלאה

מלאת שמיר

"נקרא כמו ממתק: סיפור אחרי סיפור על אנשים רגילים בעיירה רגילה, שמתוארים בפשטות אך בדיוק מירבי – כל דמות והמוזרות שלה, הכאב שהיא נושאת בתוכה והכמיהה הסודית שלה."

שירי לב ארי

"אחד הסופרים הטובים והמלוטשים ביותר בשפה האנגלית כיום."

סקוט פיצג'רלד, 1925

"מאוד אהבתי כמה מהסיפורים הקצרים שלו. הם היו כתובים בפשטות ולפעמים ביופי רב, והוא הכיר את האנשים עליהם כתב והם היו יקרים לליבו."

ארנסט המינגוויי

"האדם היחיד באמריקה שלימד אותי משהו."

תומאס וולף, 1936

"אנדרסון הוא אכן סופר מרתק בעל עין אנושית מעמיקה, וסיפוריו בני התשעים שנה נותרו גם היום רלוונטיים ודיבוריים ונטולי כל מליצה או פוזה סגנונית. הסיפורים כמעט תמיד קצרים – ארבעה או שבעה או עשרה עמ...

לביקורת המלאה

דורון קורן

"אביהם הרוחני של הסופרים האמריקאים בני דורי ושל מסורת הכתיבה האמריקאית."

וויליאם פוקנר, 1956