יונג – מדריך לפסיכולוגיה יונגיאנית

יונג – מדריך לפסיכולוגיה יונגיאנית

ד"ר רובין רוברטסון

יונג היה דוקטור לרפואה שנעשה אחד החלוצים של הפסיכואנליזה. הוא האמין כי הנפש האנושית מורכבת בהרבה מכפי שסבר מורו ורבו, זיגמונד פרויד. הוא המשיך את עבודתו של זה למקומות שאליהם היא נשאה אותו, וחקר את עקרונות היסוד הנמצאים בבסיס המודעות האישית של כל אחד מאיתנו. הספר הזה, המהווה מעין מבוא להכרת יסודות תורתו של יונג, מתאר כיצד חקר יונג וגילה את ה"לא-מודע הקולקטיבי", המורכב מתמונות ומהתנהגויות לא-מודעות, שלא נרכשו על-ידי האדם בתקופות חייו, ועם זאת הן נגישות לכל בני-האדם בכל הזמנים. רעיון הלא-מודע הקולקטיבי של יונג הוא ניסיון לתאר בצורה מדויקת את הנפש, העולם הפנימי של האדם, ויחסיה עם העולם הגשמי שמחוצה לה.

יונג נולד באזור כפרי בשווייץ, ובהיותו בן יחיד עד גיל בית-הספר, נאלץ לפנות פנימה, אל נפשו, מצד אחד,ואל הטבע שהקיפו, מן הצד השני. אף שחייו הבוגרים היו עשירים בקשרים עמוקים עם בני-אדם, הוא נותר תמיד זאב בודד, שהתמסר לטבע והאמין שהידע צריך להיות מעוגן בהתבוננות ישירה בו.

הספר הזה נובע מהפליאה והקסם שרוברטסון חש מאז ומעולם לנוכח "הקסם האמיתי" שקיים במציאות היומיומית של חיינו – נושא משמעותי לאנשים רבים, החפצים לתור את נפש האדם ולחיות את חייהם מתוך מודעות שלמה. רוברטסון מתמקד בספרו בתהליך גיבוש הייחודיות, שתיאר יונג, שהוא הנתיב הייחודי שבו פוסע כל אדם בדרכו למימוש עצמו. לרוברטסון כישרון נדיר לכתוב על נושאים מורכבים בחן ובבהירות יוצאי-דופן.

קרל גוסטב יונג נולד ב-1875 בכפר קסוויל שבשווייץ. מגיל צעיר החל ללמוד שפות ולהתעניין בספרות, בעיקר ספרות עתיקה. בבגרותו נרשם ללמודי רפואה באוניברסיטת בזל והתמחה בפסיכיאטריה. עם תום לימודיו קיבל משרה בבית-חולים לחולי-נפש בציריך, לימד באוניברסיטה של ציריך, פתח מרפאה פרטית, וב-1903 נשא לאשה את אמה ראושנברג. ב-1909 פגש את פרויד בווינה ובין השניים התפתח קשר אמיץ ופתלתל. מלחמת העולם הראשונה היוותה עבורו תקופה של התבוננות עצמית שממנה התפתחה אחת מתורות האישיות המעניינות ביותר בעולם. ב-1946 פרש יונג מפעילות ציבורית וביוני 1961 נפטר בציריך.

תרגום הספר: ענת רז