כשהקיסר היה אלוהי
ביום שטוף שמש, בקליפורניה של 1942, אישה רואה מודעה בחלון משרד הדואר, שבה לביתה ומתחילה לארוז את הרכוש המשפחתי. כמו אלפי אמריקאים-יפנים אחרים, גם היא ובני משפחתה מסווגים כאויבי המדינה ועומדים להיעקר מבתיהם ולהישלח למחנה כליאה מאובק במדבר של יוטה. בלשון צנועה ותמציתית, ובה בעת פיוטית וסוחפת, מספרת ג'ולי אוטסוקה את קורותיה של משפחה אחת מחמש נקודות מבט שונות: האם, האב, הילד, הילדה והמספר. בדרך זו היא הופכת אירוע היסטורי לסיפור אישי ונוגע ללב של משפחה אחת שמנסה לשרוד את תהפוכות הגורל בכבוד ובשאר רוח.
כשהקיסר היה אלוהי הוא יצירה ספרותית בעלת עוצמה אדירה, הגורמת לפרק מביש בהיסטוריה האמריקאית להיראות אקטואלי כמו כותרת העיתון של היום.
תרגום מאנגלית: רחל פן
עיצוב העטיפה: טליה בר
קטעי עיתונות
"שובר את הלב... וכל הצער הזה מקופל בכתיבה תמציתית ולא מתלהמת, אבל סוחפת בדרך יוצאת דופן. תקראו."
ענת בר-לב אפרתי, לאשה
"הספר אמנם קצר, אבל כבר מתחילתו הוא מצליח להעיף את הקורא הרחק מכורסתו הנוחה וטורד את מנוחתו, וטוב שכך. הנה טעימה מהפרק הראשון, המתמקד בדמותה המרשימה של האם, והנה עוד אחת מהפרק מכמיר הלב של הילד הקטן. אבל למה לקלקל לעצמכם את החוויה הספרותית, פשוט תקראו הכל בספר. ואם יש ילדים מתבגרים בבית, לא יזיק גם להם."
עטרה אופק, מרמלדה
"למרבה הצער – זוהי נובלה קצרצרה, שנקראת בנשימה אחת ומסתיימת מהר מדי... לאור מה שמתרחש לאחרונה במקומות כמו התחנה המרכזית של באר שבע, בניין העירייה של עפולה או היציעים של איצטדיון טדי, זה נס גדול שבכלל מתרגמים עדיין ספרים כאלה לעברית."
יונתן גרוסמן, וואלה! תרבות
"פרוזה רזה אך חריפה, צלולה ואלגנטית."
Library Journal
"רומן מזוכך... אוטסוקה ניחנה בכישרון לירי ובאיפוק נרטיבי, בעין חדה לפרטים וביכולת להזדהות עם דמויותיה."
The New York Times
"רומן עדין ומאופק. סיפור בעל עוצמה גדולה יותר מכל מה שקראתי על התקופה הזאת."
The Los Angeles Times
"יוצא דופן... אוטסוקה ממחיזה בכישרון עולם שלפתע נראה זר... כוחו הגדול של הספר הוא בפרוזה הלא-סנטימנטלית והקסומה שלו."
The New Yorker
"לשונו של הספר מינורית, מצומצמת, והבחירה לתאר את ההתרחשויות בעיניהן של שלוש דמויות תמימות יוצרת קונפליקט תמידי בין הרוגע לכאורה כלפי חוץ, לבין האירועים הדרמטיים. הבחירות הסגנוניות האלה מעניקות לספר עצמה בלתי מתלהמת. "
אתי סרוסי, תפוז
"ג'ולי אוטסוקה החלה את דרכה בכתיבה קומית, אבל הסיפור של משפחתה היפנית־אמריקנית במלחמת העולם השנייה גרם לה להתעסק בצלקות לאומיות * ראיון לרגל צאת ספרה החדש "כשהקיסר היה אלוהי""
נטע הלפרין, ישראל היום
"ספר קטן אך גדול. כתוב בצורה מיוחדת. זה קרה וזה יכול לקרות שוב. והאדישות והלא אכפתיות שולטים. מאד מאד ממליצה."
נוריתה
"לקרוא את "כשהקיסר היה אלוהי" משול לדפדוף באלבום תמונות ישן בשחור לבן, ורק פה ושם כתם צבע שובר אותו - צעיף וורוד, שמלה צהובה וזוג כפפות לבנות שהוכתמו לתמיד. אחד הספרים החזקים והמרשימים שקראתי בזמן האחרון - שחושף תקופה שחורה משחור. מומלץ בחום."
תפוז
"זהו הספר הראשון שכתבה אוטסוקה והוא נכלל בקריאת חובה בבתי ספר אמריקאיים. הוא ראוי להימצא ברשימת הקריאה המחנכת בכל מדינה דמוקרטית הלוקה בחרדה מפני האחר הגר בתוכה."
תלמה אדמון, מעריב
"זה לא ספר רגיל. זוהי יצירה ספרותית מיוחדת ומעניינת המסופרת בשפה פיוטית ותמציתית. הספר כתוב בצורת דיווח וממעיט בתיאור רגשות. כך היה וזה המצב...ספר על תקופה מעניינת שלא הייתי מודעת אליה ושמחתי ללמוד. ספר קצר שמכיל המון, ממליצה בחום!"
כרמית בר גיל, נוריתה
"הספר, דק בעוביו ועדין בתאוריו אבל יחד עם זאת לא קל לקריאה. הלב עצוב וכואב, איך אנשים מוסתים כל כך בקלות וגורמים לעוולות לאחרים על לא עוול בכפם, שכל פשעם היה שהם שייכים לדת או לאום מסוים. נשמע מוכר? מומלץ."
שולה גולד, נוריתה
"יש משהו בתאור התעודי והישיר שקצת מרוחק ומקשה קצת להכנס מבחינה רגשית, אך דווקא האדישות הזו מכניסה את הייחוד לספר, ומעצימה אותו. שורה תחתונה: חזק ומרתק."
גלעד נדלר, נוריתה
